Perlite som filter
i fiskeakvarium

 

Skrevet af Anthony Olszewski
P.O. Box 3362
Jersey City, NJ 07302
201-795-0909

22. oktober 1997

 

Jeg bruger perlite til akvarium filtrering. Perlite er et hvidt, let materiale der iblandes pottejord. Perlite har en meget stor overflade. Det giver fantastiske muligheder for både mekanisk og biologisk filtrering.


Der er en anden fordel i forbindelse med ferskvands systemer: når perlite trænger til at blive udskiftet, kan det med det samme genanvendes som jord til hus- og haveplanter.

Som en sidebemærkning, når du skifter vandet, er vandet fra et akvarium fantastisk som gødning for planter.

Perlite findes i tre kornstørrelser: fin, medium og grov. Det fine er et pulver med udseende som mel. Fin perlite kan bruges i stedet for Kiselgur i en Kiselgurfilter. Medium kornstørrelse er to eller tre gange størrelsen af sandkorn. Grov kornstørrelse er ca. samme størrelse som grus. Den grove kvalitet er, hvad der normalt bliver brugt til potteplanter.

Jeg har sat en beholder op der bruger medium perlite i et akvariefilter. Med relativt fin perlite, var det nødvendigt at klemme materialet ind imellem svampene. Det var nemt, for filteret er konstrueret med tre kamre af denne årsag. Spagnum anvendes ofte i det midterste kammer.

Næste morgen var vandet krystalklart. Jeg anbragte et dusin Blind Hule Fisk i beholderen dagen efter. Fiskene er ekstrem aktive og klarer sig godt. Deres appetit er fænomenal. Vandet forbliver krystalklart.

For at give perlite en grundig test, startede jeg dernæst et 150 liters akvarium med Oscar Ciklider. Jeg fortsatte med at bruge det store filter med Oscar Ciklider. Et mindre brugte jeg i Black Molly beholderen. Nu bruger jeg grov perlite midt i filterindsatsen. Medium kornstørrelse fortsætter med at fungere på toppen og bunden af filterindsats med svampe til at fastholde perlite i filterindsatsen.

Jeg har fundet ud at perlite er fantastisk for både biologisk og mekanisk filtrering. Det renser virkeligt vandet.

Før du sætter Perlite i filteret, skyld det i et net under hanen. Hvis det ikke bliver gjort, vil filteret først give en mælkeagtig effekt. Det ser ikke ud til at genere fiskene og filteret vil hurtigt fjerne "skyen"s af perlite støv. Da det er nemt at undgå, kan du lige så godt skylle perlite med vand fra hanen.

En anden fantastisk anvendelse af perlite kan være i damfiltre. Brugte materialer kan være en fremragende måde at forbedre jorden i den omkringliggende have.

 

 

Nordisk Perlite ApS © 2016